Dobra włoska kuchnia
Masz ochotę dobrze zjeść? Spośród licznych możliwości, jakie oferuje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje włoska kuchnia. Z jakiego powodu? Otóż dlatego, że włoska kuchnia to bogactwo smaków, połączeń i spora porcja składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie smaki
Naszym rodakom włoska restauracja, kojarzy się głównie z pizzą i makaronem i ewentualnie z winem. Tymczasem włoskie dania to też takie przysmaki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Klasyczne potrawy włoskie
Pasty to podstawa kuchni włoskiej. We Włoszech przyrządza się makarony w dziesiątkach form. W zasadzie trudno wymyśleć produkty których nie można dodać do makaronu. jedzenie w Krakowie Ryby, różne rodzaje mięs, np. wieprzowe czy drobiowe oraz przeróżne przyprawy, powodują, że makarony można jeść codziennie.
Kolejną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch tylko ze starożytnej Grecji. Znana jest jednak jako włoskie danie. Prawidłowo przyrządzona włoska pizza to niezbyt grube ciasto oraz niezbyt duża ilość składników. Najpopularniejsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i serem. Krucha pizza to rozkosz podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być szczupły.
Włoskie dania to coś więcej niż tylko pizza i pasta. To również canelloni, gnocchi, piada oraz szeroki wybór deserów – takich jak tiramisu czy panettone. Będąc we włoskiej restauracji nie warto zapominać o winie czy o dojrzałych serach- ricotty, mascarpone oraz grana padano.
Zobacz film