Jak zdrowo gotować? Wyselekcjonuj świeże produkty, najlepiej kupuj sezonowe owoce oraz warzywa z miejscowych źródeł. Stroń od towarów przetworzonych i wysoko przetworzonych, ponieważ zawierają one często dodatki, konserwanty i węglowodany. Gotuj na parze – duszenie na parze to metoda przygotowywania żywności, który zachowuje jej wartości odżywcze i smak. Warzywa i ryby można przygotować na parze bez użycia tłuszczu. Unikaj smażenia – smażenie jedzenia w tłuszczu może prowadzić do powstania substancji rakotwórczych. Zamiast tego możesz piec, grillować czy też gotować jedzenie na wolnym ogniu.
Przedstawiciel Thermomix
Unikaj soli – zbyt znaczna ilość soli w diecie może prowadzić do wysokiego ciśnienia krwi i chorób serca. Używaj ziół i przyprawy do nadawania smaku potrawom. Zmniejsz ilość tłuszczu – usuń tłuszcz z mięsa przed gotowaniem, używaj mniej oliwy lub oleju, a jeśli to możliwe, gotuj na suchych patelniach. Wybierz zdrowe źródła białka – unikaj mięsa czerwonego i zamiast tego wybierz drób, ryby, fasolę, soczewicę i orzechy.Uszczupl ilość cukru – zredukuj spożycie cukru do minimum i unikaj towarów słodzonych sztucznie. Zamiast tego możesz użyć naturalnego miodu, daktyli lub syropu klonowego do nadawania smaku potrawom. Gotuj w dużych ilościach – gotowanie w dużych ilościach i przechowywanie w lodówce lub zamrażarce pozwoli Ci na oszczędność czasu i uprości przygotowanie zdrowych posiłków w ciągu tygodnia.