Kuchnia lokalna ukształtowała się na powierzchni wieków pod wpływem rozmaitych narodowości. W efekcie powstała mieszanka, jaka zachwyca smakiem, wonnością, jest grzejąca i sycąca. Jakie dania kuchni polskiej wyróżniają nas na tle innych państw?
Co wpłynęło na postać kuchni lokalnej?
Polska przez stulecia stanowiła autentyczną mieszankę kulturową. Obecne były w niej wobec tego rozmaite ceremoniały, kompozycje i smaki. Polska kuchnia zawiera w związku z tym szczegóły tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet teutońskiej. Co ważne, nieomal każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego spożyjemy w dawnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wtenczas, kiedy pojawimy się na Śląsku. Wskazać wolno też te dania, jakie pospolite są dla całej kuchni lokalnej.
Bez czego Polacy nie wyobrażają sobie swojej diety?
Istotę stanowi bezsprzecznie chleb. Wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować. W lokalnej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, zakwaszana kapusta oraz ogórki, kartofle, kasze, przeróżne gatunki mięs.
Jakie są tradycyjne polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodów jest przede wszystkim to, iż najważniejszym i w najwyższym stopniu napełniającym pokarmem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie powinien składać się z dwóch potraw: zupy i drugiego dania. Potrawy, które zjeść można w Polsce to ewidentnie:
• pierogi z przeróżnymi nadzieniami;
• bigos;
• gołąbki;
• kotlet schabowy;
• fasolka po bretońsku.
Uwielbiamy pyzy, kopytka i knedle, których bazą są naturalnie ziemniaki. Chętnie przyrządzamy z nich także placki ziemniaczane.
Kuchnia lokalna ma w zasadzie wiele do zaoferowania. Cenią ją nie jedynie Polacy. Też przybywający do nas turyści zaznaczają, iż jest apetyczna oraz sycąca.